Norrsken - Aurora Borealis - Northern Lights

Om Arctic Life

Arctic Life är en nystartad webbplats för videomaterial med filmer från livet norr om polcirkeln.

 Bakgrund

Syftet är att berätta vår egen historia för tittare i Europa och övriga världen. Vår del av Europa är helt fantastisk men vi kämpar med minskande befolkning och vår landsbygd håller bokstavligen på att dö.

Vi som bor här beskrivs ofta i svenska produktioner som grymma och laglösa människor. Det är en felaktig beskrivning som vi anser att äventyrar våra möjligheter att tjäna vårt uppehälle och att kunna fortsätta att bo och leva här uppe.

Produktionen av Arctic Life ska göra förändring. Vi vill berätta vår egen historia om vilka vi är. Vi är bara vanliga, hederliga människor som råkar bo på några av de mest fantastiska platserna i Europa.

Vi vill att tittarna ska bli intresserade och nyfikna att besöka våra trakter och att människor ska bli intresserade att investera i eller att flytta till vår region och på detta sätt skapa en ny framtid både för dem själva och för oss.

Allmänt

Den norra polcirkeln skär igenom den nordligaste delen av Skandinavien. Landskapet korsas av några av Europas mäktigaste floder och älvar. Naturen är nästan orörd och i älvarna rinner det renaste och klaraste av dricksvatten.

Några av naturens mest spektakulära scenerier uppträder i väst när den skandinaviska bergskedjan möter Atlanten och bildar en storslagen och dramatisk kustlinje.

Den östra delen av området täcks av de mest vidsträckta skogarna i Europa. I de nästan ändlösa skogarna lever de största rovdjuren i Europa, björn, varg, lodjur och järv tillsammans med skogens konung, älgen.

Samerna är en av Europas få kvarvarande ursprungsbefolkningar. Samernas utövar renskötsel och deras rika kultur och kunskaper i överlevnad är en unik och rik skatt.

Traditionella industrier som gruvor, skog, olja och gas och samt fiske sysselsätter fortfarande en ganska stor andel av arbetskraften medan nya branscher som datacenter och turism hela tiden växer i betydelse.

Året

Skillnaden mellan vintern och sommaren är enorm. Samerna räknar inte med fyra utan med åtta årstider.

Den varma delen av sommaren är endast ett par månader lång, från midsommartiden till mitten av augusti. Beroende på breddgraden så börjar perioden av vita nätter med äkta midnattssol, då solen är över horisonten 24 h per dygn, redan i slutet av maj och varar hela juli månad ut. Växter och gräs växer oerhört mycket under denna period.

Redan i slutet av augusti och början av september färgas trädens löv gula, orangea och röda av säsongens första frostnätter. Landskapet antar skepnaden av det mest färgstarka konstverk. I oktober sker lövfällningen och naturen börjar åter förbereda sig för en ny, antågande vinter medan de första snöfallen redan visar sig.

Vintrarna är långa, kalla och mörka. Snö täcker marken mer än 6 månader per år. Den obevekliga vintern har området i sitt fasta grepp redan i november. Dagarna blir kortare och kortare och i november eller december börjar den långa polarnatten då solen befinner sig under horisonten under dygnets samtliga timmar. Temperaturen kan under den här tiden sjunka till under -40 ℃.

I januari börjar dagsljuset att återkomma. Dagarna blir nu längre och längre igen. Under vintern är det vanligt med långa perioder av extremt låga temperaturer.

Slutet av vintern, mars och april anses av lokalbefolkningen vara den mest angenäma delen av året med långa perioder av stabil väderlek, långa, ljusa dagar och utmärkta förhållanden för olika vinteraktiviteter.

Under några få veckor i maj sker snösmältningen och dagarna är nu mycket långa.

Från mitten av maj till början juni så vaknar naturen till liv igen och snabbt utvecklas en frodig grönska.

Årstiderna

Förvinter

Norrskenssäsongen pågår. Utmärkt tid på året att få se detta förunderliga naturfenomen. Säsongen för vinteraktiviteter som skidåkning och skridskoåkning startar.

Det finns väsentliga chanser att få se en av naturens mest spektakulära scener när späckhuggarna som jagar de väldiga sillstimmen in i de nordnorska fjordarna.

Lokalbefolkningen sysslar fortfarande med småviltsjakt, älgjakt och fiske.

Vinter

Isläggning sker varje år på Bottenviken och sjöfarten är beroende av gigantiska isbrytare för att kunna fungera. Det är populärt att åka skridskor, skidor och snöskoter på isen men isen används även för transporter av bland annat timmer, till och med lastbilar används. Varje år plogas tillfälliga isvägar upp.

Det ikoniska och världsberömda Ishotellet utanför Kiruna är en betydande attraktion för besökare från hela världen. Även slädturer med draghundar och besök hos jultomten drar många besökare.

Späckhuggarsäsongen fortsätter.

Renarna som betar i vinterbeteslanden och älgarna som har vandrat ner till de stora älvdalarna för att beta är lätta att observera under vintern.

Norrskenssäsongen pågår också.

Lokalbefolkningen försöker se till så att deras hus håller värmen samt skottar snö. Den sammanlagda snömängden kan uppgå till två meter per år. Småviltsjakt och fågeljakt pågår fortfarande. Det historiskt betydelsefulla torskfisket (skrei) pågår i norra Norge, bland annat i Lofoten.

Vårvinter

Mars till april med sina långa dagar och vanligtvis stabila väderlek med behagliga temperaturer är den bästa perioden för vinteraktiviteter såsom skidåkning, snöskoteråkning och isfiske.

Renarna börjar vandra till kalvningsområdena i fjällen. Björnen vaknar upp efter sin långa vintervila i idet.

Lysande förhållanden för att kunna observera norrsken.

Invånarna fäller träd och hugger ved, gör viltvård inför nästa jaktsäsong, transporterar material i väglöst land genom att utnyttja de fina snöförhållandena. De sår frön för att kunna börja driva upp årets plantor.

Vår

Den stora och oberäkneliga islossningen i älvarna sker i maj. Smältande snö och is skapar stora översvämningar som med rasande kraft förstör allt som råkar befinna sig i dess väg mot kusten, vare sig det är frågan byggnader, bryggor eller något annat.

Enorma mängder fåglar passerar under sin årliga flyttning från sina övervintringsområden i södra Europa eller Afrika upp till sina häckningsplatser i norra Skandinavien.

Plantorna sätt ut i växthusen. Odlingssäsongen utomhus startar. Potatisen planteras. Byggnader repareras och målas innan myggor och andra insekter vaknar upp. Båtar rustas upp och sjösätts.

Försommar

Naturen är full av fåglar som häckar. Gräset blir grönt och löven slår ut.

Högsommar

Hundratusentals laxar simmar upp i de vilda älvarna för årets lek.

Midsommarfirandet är sommarens största högtid.

Behagliga dagstemperaturer, många gånger över 20 ℃.

De berömda hjortronen kan plockas från mitten av juli och ett par veckor framåt.

Sensommar

Badtemperaturerna är som högst. Bärsäsongen fortsätter med blåbär.

Höst

Enorma flockar med fåglar börjar flyga söderut från sina häckningsområden i Norra Skandinavien ner till övervintringsområdena i Europa och Afrika.

Skördesäsong. Potatis, andra rotfrukter och grönsaker skördas. Årets jaktsäsong startar. Årets älgjakt är den stora höjdpunkten för många. Småviltsjakt och fågeljakt starta. Fisket efter den eftertraktade delikatessen löjrommen är intensivt. Lingon plockas.

Folk börjar förbereda sig för den annalkande vintern. Man tar upp och täcker sina båtar. Bilarna servas så att de ska kunna klara av ännu en vinter, man byter till dubbade vinterdäck. Vedstaplarna täcks för vintern.

Omgivningen – Platser/Orter

Lofoten

Lofoten är världsberömt både för dess dramatiska och vackra kustlinje samt för sitt historiskt viktiga och rika torskfiske. Här finns många lämningar från vikingatiden då Lofoten utgjorde en betydelsefull region.  Det finns flera mindre flygplatser med dagliga förbindelser till det lokala flygnavet Bodö. Harstad/Narvik som ligger c:a 170 km från Lofoten är en betydelsefull flygplats som har många dagliga förbindelser med Oslo.

Kiruna

Kiruna är en gruvstad i nordligaste Sverige som ligger precis på gränsen mellan fjällvärlden i väster och skogslandet i öster. De två stora, outbyggda älvarna Kalix och Torne älv omger staden. Längs älvdalarna ligger Sveriges vintertid kallaste platser. Det mäktiga Kebnekaisemassivet med många toppar kring 2000 m över havet ligger i väster. Flygplatsen har et antal dagliga förbindelser med Stockholm Arlanda. Det ikoniska och världsberömda ishotellet ligger vid Torneälvens strand i den närbelägna byn Jukkasjärvi. En rik samisk kultur finns representerad. Man kan besöka världens största underjordiska järnmalmsgruva. Järnvägen Malmbanan går från Luleå till Narvik i Norge. Sträckan Kiruna-Narvik räknas som en av de mest spektakulära järnvägssträckorna i världen.

Pajala

Pajala är ett mindre samhälle på Torneälvens strand i den östra delen av området, omgivet av vidsträckta skogs- och myrområden.  Det finns en flygplats med dagliga förbindelser med det lokala flygnavet Luleå. Under jultid kommer många charterflyg från London för att hälsa på jultomten. Kolari är en liten by på Muonio älvs strand, precis invid gränsen mellan Sverige och Finland ungefär 30 km från Pajala.

Gällivare

Gällivare är ett betydande gruvsamhälle ungefär 110 km söder om Kiruna. Det finns flygplats. Betydande hotellkapacitet. Dundret är en skidanläggning för både alpint och längdåkning. Malmbanan och den storslagna Inlandsbanan kopplar ihop samhället med det svenska järnvägsnätet.